dimarts, 21 de setembre del 2010

I QUÉ MÉS…


ICV-EUiA i ERC van presentar una moció conjunta per tal de donar suport a la vaga general del 29 de setembre. CiU, ha preferit mirar a una altra banda i canviar el focus, focalitzar la responsabilitat en els treballadors i treballadores i no els retalls dels quals són còmplices al Congrés dels Diputats.

Aquesta vaga és el resultat de la retallada social més important en els anys de democràcia i hi ha diversos responsables. Els governs espanyols (del PP i del PSOE) que amb unes polítiques fiscals errónies i gens progressives, i mesures electoralistes com els 400 euros, en aquest cas de l’executiu de Zapatero, han liquidat tot el coixí per fer quadrar els números.

Ara com a resposta a solucionar els problemes espanyols, més una crisi financera internacional; les institucions europees i financeres internacionals han fet plegar-se a Zapatero als postulats neoliberals d’afebliment de l’Estat del Benestar.

La qüestió és que ha abordat una reforma laboral que significa una retallada en drets laborals abaratint l'acomiadament, criminalitzant l'aturat i donant barra lliure a l’empresari a despatxar a qui vulgui quan vulgui, sempre i quan prevegui pèrdues a mig termini. Ara vol abordar la reforma del sistema de pensions. La manca de mesures efectives per sortir de la crisi des d'una perspectiva d'esquerres, justa i solidària són patents. El Govern ha preferit doblegar-se als postulats neoliberals a ser agosarat i fer propostes des d'una perspectiva solidària.

I totes aquestes mesures, de retall, d’afebliment de l’Estat del Benestar, han estat fetes amb la complicitat i vot (actiu i/o passiu) de CiU. Aquells que quan es graven des de la Generalitat de Catalunya a les rendes de més de 120.000 euros anual, a les classes populars diuen, s’oposen. O quan es presenta una moció donant suport a la vaga general "respecten el Dret (constitucional) a Vaga", només faltaria....

Les mesures estatals per sortir de la crisi haurien d'estar encaminades a assolir una política fiscal realment progressiva, que paguin els que més tenen, on les grans fortunes paguin els impostos que els pertoca i siguin corresponsables de la sortida de la crisi, la persecució del frau fiscal i l'afloriment del diner negre saerien altres mesures. I a l'hora d'estalviar, potser caldria fer un exercici de realisme i reduir de forma molt significativa el pressupost en defensa, per exemple. Hi ha una perspectiva d’esquerres per sortir de la crisi.

La pujada de l’IVA, jubilació als 67, reforma laboral... ara, als bancs sí que els ajudem a sortir de la crisi sense demanar res a canvi. És per això que nosaltres donem suport a la vaga, perquè són mesures que ens fan anar diversos passos enrera en la consolidació del (dèbil) estat del benestar estatal; és una qüestió de justícia. No evolucionem, involucionem. Contra els retalls, els Drets i l’executiu de Zapatero rectifiqui, nosaltres sortirem al carrer i farem vaga. Perquè serem majoria al carrer, el 29 Setembre Vaga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada